CHROMIUM

Το χρώμιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο, το οποίο ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης και επηρεάζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Έχει αναφερθεί ότι το χρώμιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως συμπλήρωμα για την απώλεια βάρους, καθώς και για τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Η βιολογική σημασία του χρωμίου ήρθε στο φως στα τέλη της δεκαετίας του ’50, όταν ανακαλύφθηκε ότι η μαγιά της μπύρας μπορεί να αποτρέψει τη, σχετιζόμενη με την ηλικία, μείωση της ικανότητας διατήρησης φυσιολογικών επίπεδων γλυκόζης στο αίμα ποντικιών.
Ένα οργανικό σύμπλοκο του χρωμίου προσδιορίστηκε ως το ενεργό συστατικό∙ αυτό ονομάστηκε «παράγοντας ανοχής στη γλυκόζη» (GTF). H ιδιαίτερη φύση του παράγοντα ανοχής GTF και ο μηχανισμός με τον οποίο ευνοεί τη δράση της ινσουλίνης στο σώμα, δεν έχουν πλήρως κατανοηθεί ώς τώρα,  ∙ωστόσο, το χρώμιο είναι πιθανόν ότι προωθεί την είσοδο της ινσουλίνης μέσα στα κύτταρα, διευκολύνοντας τη μεταφορά της κατά μήκος των κυτταρικών μεμβρανών.
Πηγές. Όταν μιλάμε για το χρώμιο της διατροφής, με τη μορφή εκείνη που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, αναφερόμαστε στην τρισθενή μορφή του (Cr3+ ή Cr (III)). Το χρώμιο υπάρχει παντού γύρω μας. Στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος, καθώς και σε πάρα πολλά τρόφιμα. Όπως άλλα απλά ιχνοστοιχεία, η ποσότητά του στα φαγητά είναι μικρή και ποικίλλει ανάλογα με την έκθεσή τους στο χρώμιο που υπάρχει στο περιβάλλον, αλλά και ανάλογα με την έκθεσή τους στο χρώμιο κατά τη διάρκεια παρασκευής τους. Σε γενικές γραμμές, το κρέας, τα οστρακοειδή, τα ψάρια, τα αβγά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και κάποια φρούτα και λαχανικά είναι καλές πηγές χρωμίου.
Ημερήσια δόση : Ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 200μg. Δεν υπάρχει Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) για το χρώμιο από την ΕΕ. Παρόλα αυτά, ένα ασφαλές και κατάλληλο επίπεδο θεωρείται ότι είναι ανώτερο των 25μg ημερησίως.
Aπορρόφηση. Η απορρόφηση του χρωμίου πραγματοποιείται στο λεπτό έντερο και ευνοείται παρουσία βιταμίνης C και νιασίνης και αποθηκεύεται κυρώς στο ήπαρ, στη σπλήνα και στα οστά.
Απέκριση. Σημαντικές ποσότητες αποβάλλονται με τη διούρηση. Οι ποσότητες αυτές ποικίλλουν και φαίνεται να είναι αυξημένες σε έγκυες, θηλάζουσες και σε περιπτώσεις τραυματισμού, ένονου στρες και έντονης άσκησης.
Ανεπάρκεια. Η έλλειψη χρωμίου ενοχοποιείται για υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και χαμηλή ανοχή στη γλυκόζη.
Ασφαλής Πρόσληψη. Η έρευνα σε σχέση με την αναγκαιότητα του χρωμίου είναι ακόμη ελλιπής. Ωστόσο, βάσει δεδομένων σε σχέση με την πρόσληψη χρωμίου από μία τυπική δίαιτα, οι διατροφικές κοινότητες στη Γερμανία, στην Αυστρία και την Ελβετία, θεωρούν την καθημερινή πρόσληψη των 30-100 μg αρκετή για εφήβους και ενήλικες. Αυτό έρχεται σε συμφωνία και με τη Συνιστώμενη Διαιτητική Παροχή των 40 μg Cr3+ που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή του μέσου ενήλικα Ευρωπαίου περιέχει 60 μg (Γερμανία) με 160 μg (Σουηδία) χρώμιο/ημέρα. Είναι απίθανο να καταναλωθούν επιβλαβείς ποσότητες χρωμίου από συμβατικά τρόφιμα γι’ αυτόν τον λόγο, το χρώμιο μπορεί να προστεθεί και κατά τη διαδικασία παρασκευής τους, αλλά και τα συμπληρώματά του έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή. Υπάρχει, βέβαια, και ο φόβος, υψηλές δόσεις χρωμίου, να έχουν αντίθετα αποτελέσματα στο DNA και η χρήση τους ως θρεπτικά συμπληρώματα αλλά και ως ενισχυτές της δράσης της ινσουλίνης να πρέπει να επαναξιολογηθεί. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα (European Scientific Committee on Food ) δήλωσε :
«Σε έναν περιορισμένο αριθμό ερευνών σε ανθρώπους, δεν υπήρχαν ενδείξεις για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, που να απορρέουν από τη συμπληρωματική πρόσληψη χρωμίου, για επίπεδα πρόσληψης έως και 1mg χρώμιο/ημέρα.»
Θεραπευτικές χρήσεις. Στον διαβήτη τύπου 2, αν και το πάγκρεας παράγει αρκετή ινσουλίνη, τα μυϊκά κύτταρα και άλλοι ιστοί  αναπτύσσουν αντίσταση στη δράση της, γεγονός το οποίο οδηγεί τελικά σε ελλιπή έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση των συμπληρωμάτων χρωμίου σε ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Σε μία πρόσφατη μετα-ανάλυση βασισμένη στα αποτελέσματα 41 ερευνών βρέθηκε ότι τα συμπληρώματα χρωμίου πράγματι βελτιώνουν τον έλεγχο σακχάρου σε ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, οι συγγραφείς δηλώνουν ότι καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες είναι αναγκαίες πριν γίνουν οποιοιδήποτε επίσημοι ισχυρισμοί. Η χρήση συμπληρωμάτων χρωμίου δεν φαίνεται να επιφέρει κάποιο όφελος στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε ανθρώπους χωρίς σακχαρώδη διαβήτη. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι το χρώμιο βοηθά στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL. Τέλος, νέες έρευνες έδειξαν ότι το χρώμιο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ισχνής μυϊκής μάζας σε αθλητές.