INOSITOL

Η ινοσιτόλη λειτουργεί άμεσα με την χολίνη.  Είναι κυρίαρχο συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Η ινοσιτόλη υπάρχει στις κυτταρικές μεμβράνες ως φωσφατιδυλοϊνοσιτόλη. Παρόλο που η ινοσιτόλη δεν είναι απαραίτητο διατροφικό στοιχείο στην ανθρώπινη διατροφή, ασκεί ορισμένα ευεργετικά οφέλη, ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις ασθενειών του ήπατος, κατάθλιψης, και διαβήτη. Βοηθά στην αποτροπή της σκλήρυνσης των αρτηριών και είναι σημαντική στον σχηματισμό της λεκιθίνης και στον μεταβολισμό των λιπών και της χοληστερόλης.
Η ινοσιτόλη, όπως η χολίνη, προάγει την εξαγωγή του λίπους από το ήπαρ.
Η επίδραση αυτή είναι σημαντική για την υγεία του ήπατος διότι η αποτελμάτωση του λίπους και της χολής συνδέονται με την ανάπτυξη σοβαρών διαταραχών του ήπατος όπως η κίρρωση.  Η ινοσιτόλη είναι επίσης απαραίτητη για την σωστή λειτουργία των νεύρων, του εγκεφάλου και των μυών. Η ινοσιτόλη υπάρχει κυρίως ως συστατικό φυτικής ίνας γνωστής ως φυτικό οξύ.  Η δράση των βακτηρίων του εντέρου απελευθερώνει την ινοσιτόλη από το φυτικό οξύ.  Το φυτικό οξύ επιδεικνύει εντυπωσιακές αντικαρκινικές επιδράσεις και μπορεί να είναι ένας από τις κύριες αιτίες που η διατροφή υψηλή σε διατροφικές ίνες προστατεύει από τόσους πολλούς τύπους καρκίνου. Η ινοσιτόλη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της τρίχας.
Συμπτώματα έλειψης. Ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριο-σκλήρωση, δυσκοιλιότητα, απώλεια μαλλιών, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ερεθιστικότητα, εναλλαγές διαθέσεως, και δερματικά εξανθήματα.
Αλληλεπιδράσεις. Η καφεΐνη συμβάλλει σε έλλειψη ινοσιτόλης, και έτσι τα άτομα που πίνουν πάνω από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν αυξημένες ανάγκες σε ινοσιτόλη.
Θεραπευτικές χρήσεις. Οι έρευνες δείχνουν ότι υψηλές δόσεις ινοσιτόλης μπορούν να βοηθήσουν στην θεραπεία της κατάθλιψης, ψυχαναγκαστικές διαταραχές, και διαταραχές άγχους, δίχως τις παρενέργειες των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.