VIT B15

Η βιταμίνη Β15 ή παγκαμικό οξύ ή πανγαμικό οξύ είναι μία ομάδα ουσιών που παλαιότερα θεωρούσαν ότι ανήκουν στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Η καθημερινή κατανάλωση της όμως
δε θεωρείται αναγκαία για την επιβίωση και ανάπτυξη του οργανισμού, συνεπώς δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως βιταμίνη.
Το πανγαμικό οξύ εμφανίζεται να συμμετάσχει στο μεταβολισμό λιπιδίων και έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο ,την παρεμπόδιση του σχηματισμού αποθέσεων υπερβολικών λιπαρών.
Εμφανίζεται να έχει επιπτώσεις στο ποσοστό παραγωγής και χρήσης της χοληστερόλης καθώς επίσης και τριγλυκερίδιων. Αυτό φαίνεται να έχει έναν ρόλο στην παρεμπόδιση ή τον έλεγχο ηπατικών και αγγειακών προβλημάτων λόγο των λιπιδίων.
Δεδομένου ότι λειτουργεί επίσης στον ενεργειακό κύκλο, έχει προταθεί ότι είναι σημαντική βιταμίνη στη σταθερή απελευθέρωση της ενέργειας για τη μυϊκή δραστηριότητα. Η Β15 αυξάνει την ικανότητα της μεταφοράς και χρησιμοποίησης του οξυγόνου από τους γραμμωτούς μύς, ειδικά των κάτω άκρων.
Που βρίσκεται. Βρίσκεται στα δημητριακά και στα προϊόντα δημητριακών όπως είναι το αλεύρι, το ψωμί κ.α., στις ζύμες και στους πυρήνες (κουκούτσια) διάφορων φρούτων πχ βερύκοκα. Επίσης μπορεί να βρεθεί σε μορφή συμπληρώματος (εργογόνο βοήθημα) αλλά είναι πολύ πιθανό να συνυπάρχει με άλλες ουσίες επιβλαβείς για την υγεία.