VIT C

Βιταμινη C ή ασκορβικό οξύ, είναι πιθανώς η πιό γνωστή βιταμίνη. Συχνότερα συνδέεται με τα εσπεριδοειδή και είναι γνωστό για τη δυνατότητά της να προάγει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την αντίσταση του σώματος στις μολύνσεις όπως το κρύο και τη γρίπη το χειμώνα. Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν είναι ότι η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που εκτελεί ποικίλους ρόλους στο σώμα. Βοηθά στην υγεία των ούλων και των δοντιών, στο κλείσιμο των πληγών.
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που αντιδρά με τις ελεύθερες ρίζες. Μέσω αυτού του μηχανισμού, η βιταμίνη συμμετέχει στην προστασία του σώματος από πολλές ασθένειες. 
Η βιταμίνη C διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό του κολλαγόνου στην συνθεση καρνιτίνης προάγει την εντερική απορρόφηση του σιδήρου συμμετέχει στο σχηματισμό των δοντιών, των οστών του δέρματος και των τενόντων. Συμβάλλει στην επούλωση των τραυμάτων και στην διέγερση του μηχανισμού παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές και στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.
Πηγές. Η κυριότερη πηγή είναι τα εσπεριδοειδή. Άλλες πηγές είναι, μούρα, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, φράουλες, ακτινίδια λάχανο, κουνουπίδι, κ.α.
Ημερήσια δόση. 60mg (Οι απαιτήσεις για τους καπνιστές αυξάνονται σε 80mg). Ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 2000mg
Απώλεια - καταστροφή. Λόγω της ευπάθειάς της πρέπει τα τρόφιμα να μαγειρεύονται σε λίγο νερό και δεν πρέπει να κόβονται σε μικρά τεμάχια.
Αλληλεπιδράσεις. Λίθοι στα Νεφρά. Δεν συνιστάται η χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης C (πάνω από 1g περίπου ημερησίως) σε άτομα με λίθο στα νεφρά. Αντικαταθλιπτικά. Η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει την επίδραση των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών (π.χ amitryptyline, imipramine). Άλλα φάρμακα. Διάφορα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την ανάγκη για βιταμίνη C, συμπεριλαμβανομένων των κορτιζόνων, της ασπιρίνης και των αντισυλληπτικών χαπιών. Έχει αποδειχθεί ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης ανεκτικότητας σε αγγειοδιαστολείς.
Σημάδια ανεπάρκειας. Είναι πιθανό να πάσχετε από ανεπάρκεια βιταμίνης C εάν καπνίζετε, εκτίθεστε στη ρύπανση, είστε κάτω από stress, αναρρώνετε από ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση, παίρνετε ασπιρίνη τακτικά. Ανορεξία αιμορραγίες απο τα ούλα ανεπαρκή επούλωση τραυμάτων ευαισθησία σε μολύνσεις, ατονία, άλγος στις αρθρώσεις μπορούν να είναι συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης.
Υπερβολική δόση. Η λήψη περισσότερων από 5000mg ή περισσότερων μπορεί να προκαλέσει τοξικά φαινόμενα όπως διάρροια και μπορεί να είναι επιβλαβής στο συκώτι. Οι άνθρωποι που πάσχουν από πέτρες στα νεφρά πρέπει να αποφύγουν τις μεγάλες δόσεις.
Θεραπευτικές χρήσεις. Λοιμώξεις. Mελέτες ελέγχου έδειξαν ότι τα επίπεδα της βιταμίνης C μειώνονται κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης. Επίσης, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι μεγάλες δόσεις (π.χ. 1g/ημέρα) μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Χειρουργική και Κατάγματα. Η βιταμίνη C βοηθά στην επούλωση των πληγών (2) μετά από χειρουργική επέμβαση και είναι ζωτικής σημασίας για την ορθή επούλωση των καταγμάτων. Κατάσταση Δοντιών και Στοματικής Κοιλότητας. Η βιταμίνη C χορηγούμενη πριν και μετά την αφαίρεση δοντιών μπορεί να συμβάλλει στην επούλωση των ούλων. Αναιμία και Αιμορραγικές Διαταραχές. Η χρήση της βιταμίνης C ως βοηθήματος για τη θεραπεία της αναιμίας είναι ευρέως αποδεκτή λόγω της στενής σύνδεσης της βιταμίνης αυτής με το μεταβολισμό του σιδήρου. Στις αιμορραγικές διαταραχές, η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των ευπαθών τριχοειδών αγγείων, κυρίως σε συνδυασμό με βιοφλαβονοειδή (ουσίες που συχνά εμφανίζονται στη φύση μαζί με τη βιταμίνη C). 
Οστεοαρθρίτιδα. Η βιταμίνη C (κατά προτίμηση σε μη όξινη μορφή - buffered form) μπορεί να ωφελήσει τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα, πιθανώς μέσω του ρόλου της στην παραγωγή του κολλαγόνου. Φαίνεται να ανακουφίζει το άλγος και τη δυσκαμψία σε μερικά άτομα. 
Αλλεργίες. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με συμπλήρωμα βιταμίνης C, πιθανώς μέσω της αντιισταμινικής της δράσης. 
Έλκη Στομάχου και Δωδεκαδάκτυλου. Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για την επούλωση των ελκών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται η μη όξινη μορφή της (buffered form). 
Καπνιστές. Τα επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα του αίματος είναι χαμηλότερα στους καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, γεγονός που οφείλεται στο αυξημένο οξειδωτικό στρες στην περίπτωση των καπνιστών. Ως εκ τούτου, απαιτείται αυξημένη λήψη αυτού του θρεπτικού συστατικού από τους καπνιστές. 
Υπέρταση. Η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της πίεσης του αίματος σε άτομα με υπέρταση. 
Άσθμα. Οι ασθματικοί εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα τους. Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη συμπληρώματος με βιταμίνη C μειώνει τις κρίσεις άσθματος και προστατεύει από τις κρίσεις που εμφανίζονται κατά την άσκηση.