VIT K

Βιταμινη Κ. Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και είναι ενδογενής δηλαδή παράγεται από τα βακτηρίδια που ζουν στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Απορροφάται έπειτα πίσω στην κυκλοφορία του αίματος για να επιτελέσει σημαντικούς στόχους στο σώμα όπως στο να συμμετέχει στην πήξη του αίματος και στο σχηματισμό των οστών. Η βιταμίνη Κ απαιτείται για την κατάλληλη μεταφορά του ασβεστίου στο σώμα. Επιπλέον η βιταμίνη Κ ενισχύει τη δράση του ασβεστίου σ’ αυτές τις λειτουργίες.
Διαδραματίζει επίσης έναν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των πρωτεϊνών που κρατούν τα υγιή τα δόντια.
Πηγές. Μπρόκολο, ντομάτα, χοιρινό ήπαρ, λαχανάκια Βρυξελλών, γιαούρτι, πράσινο λάχανο, κρόκος αυγών, έλαιο σόγιας και τα ηπατέλαια ψαριών.
Ημερήσια δόση. Κανένα RDA δεν έχει καθιερωθεί. Μια μέση διατροφή θα παράσχει 75-150mcg ημερησίως. Βρίσκεται σπάνια στα συμπληρώματα βιταμινών δεδομένου του ότι το σώμα την παράγει μόνο του. Οι άνθρωποι που χρειάζονται βιταμίνη Κ είναι αυτοί που έχουν συνήθως προβλήματα απορρόφησης της τροφής ή έχουν κάνει εκτομή τμήματος του εντέρου.
Σημάδια ανεπάρκειας. Η έλλειψη βιταμίνης K μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτη αιμορραγία, παρόλο που αυτό εμφανίζεται σπάνια. Άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις κακής απορρόφησης και τα μωρά που θηλάζονται βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης Κ.
Υψηλή δοσολογία. Μεγάλες δόσεις τουλάχιστον 1000 φορές από την ημερήσια δόση, μπορούν να προκαλέσουν ζημία στο συκώτι και προβλήματα όπως ο ίκτερος στα νήπια και στα παιδιά.
Αλληλεπιδράσεις. Η δράση ορισμένων συνταγογραφούμενων αραιωτικών του αίματος μπορεί να διαταραχθεί από τη βιταμίνη Κ. Μόνο κάτω από ιατρική καθοδήγηση πρέπει τα άτομα που παίρνουν αυτά τα φάρμακα να χρησιμοποιούν συμπληρώματα με βιταμίνη Κ. 
Θεραπευτικές χρήσεις. Η σοβαρή απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας μπορεί να ανακουφιστεί με τη λήψη των βιταμινών Κ. Γυναίκες που χάνουν ασβέστιο κατά την ούρηση μπορούν να σταματήσουν την απώλεια με τη λήψη βιταμίνης Κ. Μπορεί επίσης να ανακουφίσει τη ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η βιταμίνη Κ προτείνεται ως συμπλήρωμα στους ασθενείς με κοιλιοκάκη που έχουν έλλειψη βιταμίνης Κ.
Η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης ενισχύοντας τη δραστηριότητα του ασβεστίου και διευκολύνοντας τη δόμηση των οστών. Η βιταμίνη Κ μπορεί να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση της πρωινής αδιαθεσίας. Η δράση μπορεί να ενισχυθεί αν συνδυαστεί με βιταμίνη C. Οι γιατροί χρησιμοποιούν τη βιταμίνη Κ για να αντιμετωπίσουν την υπερδοσολογία του φαρμάκου βαρφαρίνη, ένα αντιπηκτικό που επιβραδύνει την πήξη του αίματος. Τα άτομα που παίρνουν βαρφαρίνη και χρειάζονται χειρουργείο, τους δίνεται επίσης βιταμίνη Κ για να αποφύγουν την υπέρμετρη αιμορραγία.
Νέα έρευνα για την βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους ύστερα από χειρουργική επέμβαση.