Που βρίσκεται. Αν και η θειαμίνη είναι παρόν σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, τα περισσότερα περιέχουν μόνο μια μικρή ποσότητα βιταμίνης Β1. Το σιτάρι, το πιτυρούχο ψωμί, το χοιρινό συκώτι, τα δημητριακά και οι πατάτες, τα μπιζέλια, οι πατάτες, τα πορτοκάλια, ο κρόκος αυγού είναι οι καλύτερες πηγές Θειαμίνης.
Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Οι ημερήσιες ανάγκες θειαμίνης είναι : Για κάθε 1000 θερμίδες απατούνται 0,5 mg βιταμίνης Β1.
Αποθήκευση. Μένει για μικρό χρονικό διάστημα στο σώμα (14 περ. μέρες) ενώ πολύ μικρή ποσότητα αποθηκεύεται από τον οργανισμό.
Αλληλεπιδράσεις.Στην απορρόφηση της θειαμίνης από το έντερο βοηθάει η Βιταμίνη C, ενώ για την ενεργοποίησή της είναι απαραίτητο το μαγνήσιο.
Το αλκοόλ, ο καφές, το τσάι, το κάπνισμα και τά οιστρογόνα δημιουργούν περισσότερες απαιτήσεις για θειαμίνη. Επίσης ανεπάρκεια θειαμίνης προκαλεί και μία δίαιτα πλούσια σε σάκχαρα.
Απώλεια - καταστροφή. Είναι ευαίσθητη βιταμίνη και καταστρέφεται εύκολα με το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Η βιταμίνη μπορεί, εντούτοις, να διατηρηθεί στα κατεψυγμένα τρόφιμα. Η απώλεια στο μαγείρεμα εξαρτάται από το χρόνο μαγειρέματος, τη θερμοκρασία και το ποσό νερού που χρησιμοποιείται. Τα λαχανικά πρέπει να μαγειρεύονται σε μικρή ποσότητα νερού. Ορισμένα ένζυμα που συναντάμε στα ψάρια και στα οστρακοειδή μπορούν να καταστρέψουν τη Θειαμίνη.
Συμπτώματα έλλειψης. Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις ανεπάρκειας Β1 είναι : η απώλεια βάρους, η ανορεξία ,η δυσκοιλιότητα, η ατονία του εντέρου, οι του ενοχλήσεις εντέρου, η κόπωση και η νευρικότητα, οι διαταραχές μνήμης, οι διαταραχές ύπνου, καθώς επίσης και προβλήματα με την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε μια ασθένεια γνωστή σαν beriberi. Η ασθένεια είναι κοινή στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου το ρύζι είναι από τα σημαντικότερα βασικά τρόφιμα και οι άνθρωποι καταναλώνουν ακατέργαστα ψάρια (ορισμένα ένζυμα των οποίων καταστρέφουν την θειαμίνη). Η ασθένεια εκδηλώνεται με πολυνευρίτιδα, μυική ατροφία, οιδήματα και καρδιοαγγειακές αλλοιώσεις.
Συμπτώματα υπερβολικής λήψης. Αν και οι υδροδιαλυτές βιταμίνες εκκρίνονται μέσω των ούρων, η λήψη μεγάλων δόσεων μπορεί να είναι τοξική. Εάν ληφθεί σε ποσότητα 100 φορές μεγαλύτερη από την συνιστώμενη έχει τοξική δράση κι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην καταστολή του αναπνευστικού συστήματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αυπνία, γενική αδυναμία, γρήγορους σφυγμόυς, πονοκέφαλους και οξυθυμία. Σε ακραίες περιπτώσεις, μια υπερβολική δόση μπορεί να είναι μοιραία. Μεγάλες δόσεις Β1 μπορούν να μειώσουν την δράση άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Θεραπευτικές χρήσεις. Η λήψη των συμπληρωμάτων βιταμινών B1 μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την αρχή της ασθένειας του Alzheimer. Έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει εκείνους που πάσχουν από άλλες ασθένειες του νευρικού συστήματος, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η κατάθλιψη, κ.α.
Οι προκαταρκτικές μελέτες στα ζώα έχουν δείξει ότι μια πρόσθετη μορφή βιταμίνης B1 αποτρέπει τη ζημιά στους νευρώνες στους ανθρώπους με διαβήτη που έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει στην τύφλωση, σε νεφρική ανεπάρκεια και σε καρδιακή ανεπάρκεια. Ονομάζεται benfotiamine.
Νέες έρευνες για τη Βιταμίνη B1. Η λήψη των συμπληρωμάτων βιταμινών B1 μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την αρχή της ασθένειας του Alzheimer. Έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει εκείνους που πάσχουν από άλλες ασθένειες του νευρικού συστήματος, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η κατάθλιψη, κ.α.