VIT B5

Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ). Βιοσυντίθεται στο έντερο του ανθρώπου. Συναντάται σε διάφορα όργανα στο σώμα : στο ήπαρ, στα επινεφρίδια, τους νεφρούς, στην καρδιά στον εγκέφαλο στα γεννητικά όργανα. Το παντοθενικό οξύ, με τη μορφή του συνένζυμου Α υποστηρίζει τους επινεφρίδιους αδένες. Κατά συνέπεια είναι επίσης γνωστό ως αντιαγχωτική βιταμίνη. Εξασφαλίζει ότι κάθε κύτταρο στο σώμα σας έχει έναν σταθερό ανεφοδιασμό με ενέργεια βοηθώντας να μετατραπούν οι υδατάνθρακες και το λίπος στα τρόφιμα σε γλυκόζη που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει.
Το παντοθενικό οξύ είναι επίσης σημαντικό για την ακετυλοχολίνη, τη χοληστερόλη και τη σύνθεση φωσφολιπιδίων. Βοηθά επίσης στην ανάπτυξη του σώματος και βοηθά το σώμα να παλεψει τις μολύνσεις με την παραγωγή των αντισωμάτων. Πιστεύεται ότι αποτρέπει τη γήρανση του δέρματος.
Που βρίσκεται.  Σπόροι σουσαμιού, φυστίκια, καρύδια, αχλάδια, αβοκάντο, αποξηραμένα φρούτα όπως τα βερίκοκα και τα σύκα, καθώς επίσης και το συκώτι του μόσχου.
Ημερήσια δόση. Το RDA είναι 10mg για τους ενηλίκους και 5mg για τα παιδιά.
Απορρόφηση. Η απορρόφηση του παντοθενικού οξέος γίνεται στο λεπτό έντερο και µπορεί να ελαττωθεί από ορισµένα φάρµακα, όπως και από την υψηλή πρόσληψη λίπους. Αντίθετα, µπορεί να αυξηθεί από δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες.
Αποθήκευση. Το παντοθενικό οξύ βρίσκεται σε όλους τους ιστούς µε την µορφή του συνένζυµου Α αλλά σε µεγαλύτερα ποσοστά στο ήπαρ, τα επινεφρίδια, την καρδιά και τα νεφρά.
Απέκκριση. Περίπου το 70% αποβάλλεται από τα ούρα και το 30% από τα κόπρανα.
Αλληλεπιδράσεις. Υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ µπορεί να αυξήσει τις απαιτήσεις σε παντοθενικό οξύ. Τα αντισυλληπτικά επίσης µπορούν να αυξήσουν τις απαιτήσεις σε παντοθενικό οξύ.
Συμπτώματα έλλειψης. Πονοκέφαλοι, απώλεια όρεξης, ανησυχία, αδυναμία, κούραση, μυικές κράμπες, κατάθλιψη.
Υψηλή δοσολογία. Το αλκοόλ, η υψηλή πίεση, ή η ανάρρωση από μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει το πανθενικό οξύ στον οργανισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, 25-50mg ημερησίως μπορούν να ληφθούν.
Θεραπευτικές χρήσεις. Η λήψη αρκετού παντοθενικού οξέος μπορεί να βοηθήσει να μειώσει την κούραση, την κατάθλιψη, καθώς επίσης και να βοηθήσει το δέρμα να θεραπεύσει πληγές τομές ή σημάδια. Η λήψη του μπορεί να ανακουφίσει την δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στις μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορούν να μειωθούν με τη λήψη ενός καθημερινού συμπληρώματος με παντοθενικό οξύ, κάτω από την καθοδήγηση ενός γιατρού.