VIT B6

Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη). Η πυριδοξίνη ομαδοποιήθηκε ως βιταμίνη του συμπλέγματος Β το 1938 και παρήχθη συνθετικά για πρώτη φορά το 1939. Συγκεντρώνεται στο συκώτι, τον εγκέφαλο, το νεφρό και τη σπλήνα, αν και το μέγιστο ποσό της (80 - 90 %) αποθηκεύεται στους μυς. Όπως και οι άλλες βιταμίνες Β είναι μια υδροδιαλυτή βιταμίνη.
Η βιταμίνη B6 χρησιμοποιείται στο σώμα υπό μορφή του φωσφορικού άλατος πυριδοξάλη. Αυτό το συνένζυμο είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο μεταβολισμό των αμινοξέων, τις δομικές μονάδες των πρωτεινών. 
Η βιταμίνη B6 επιτρέπει στις πρωτεΐνες να δομήσουν τον μυικό ιστό. Βοηθάει το δέρμα, το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο να μένουν υγιείς, καθώς και στο σχηματισμό των αντισωμάτων, τα οποία βοηθούν την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις. Βοηθά επίσης το σώμα να παραγάγει την αιμοσφαιρίνη και είναι απαραίτητη για την απελευθέρωση της γλυκόζης η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό. Φαίνεται επίσης να έχει μια σταθεροποιητική επίδραση στις ορμόνες κι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλές γυναίκες την βρίσκουν χρήσιμη.
Που βρίσκεται.  Η βιταμίνη B6 βρίσκεται εύκολα και σε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων. Τέτοιες πηγές είναι το χοίρειο κρέας, τα προϊόντα σίτου, οι μπανάνες, το λάχανο, τα καρότα.
Ημερήσια δόση. Ως συµπλήρωµα διατροφής: 2-5 mg/ ηµέρα.
Προεµµηνορροϊκό σύνδροµο : 10-15 mg/ ηµέρα.
Αποθήκευση. Η βιταµίνη Β6 αποθηκεύεται στο ήπαρ, στους µύες και στον εγκέφαλο. Η φωσφορική πυριδοξάλη µεταφέρεται στο πλάσµα (συνδεδεµένη µε αλβουµίνη) και στα ερυθροκύτταρα (σε συνδυασµό µε την αιµοσφαιρίνη).
Απέκκριση. Κυρίως απεκκρίνεται από τα ούρα (ως επί το πλείστον µε τη µορφή µεταβολιτών), όµως µεγάλα ποσά απεκκρίνονται σχεδόν αµετάβλητα. Επίσης, εµφανίζεται στο µητρικό γάλα.
Σημάδια έλλειψης βιταμίνης Β6. Η ανεπάρκεια βιταμινών B6 είναι σχετικά σπάνια, λόγω της ευρείας διανομής της βιταμίνης στα τρόφιμα. Η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει στον ατελέσφορο μεταβολισμό της βιταμίνης. Η ανεπάρκεια βιταµίνης Β6 δεν προκαλεί κάποιο συγκεκριµένο σύνδροµο, αλλά όπως συµβαίνει και µε την ανεπάρκεια των άλλων βιταµινών του συµπλέγµατος Β, µπορούν να εµφανιστούν συµπτώµατα όπως, προεμμηνορρυσιακά συμπτώματα, δερµατίτιδα, χείλωση, γλωσσίτιδα και γωνιώδης στοµατίτιδα.
Η προχωρηµένη ανεπάρκεια µπορεί να προκαλέσει αδυναµία, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, ίλιγγο, περιφερική νευροπάθεια και σπασµούς. Συµπτώµατα όπως διάρροια, αναιµία και σπασµοί είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ανεπάρκειας σε βρέφη και παιδιά. Η χρόνια ανεπάρκεια µπορεί να οδηγήσει σε δευτεροπαθή υπεροξαλουρία (αυξηµένος κίνδυνος για δηµιουργία πέτρας στους νεφρούς) και σε υποχρωµική µικροκυτταρική αναιµία.
Υψηλή δοσολογία. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξαιρετικά υψηλές δόσεις μπορούν να είναι επικίνδυνες. Αρκετά πολλά από τα συμπτώματα τοξικότητας της B6 μοιάζουν με τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμινών B6. Δόσεις των 100-150mg/ ηµέρα για 5-10 χρόνια δεν έχουν συνδεθεί µε τοξικότητα. Όµως, δόσεις κατά µέσο όρο 117mg/ ηµέρα έχουν συνδεθεί µε νευρολογικά συµπτώµατα (π.χ. µούδιασµα, κνησµός, πόνος στα οστά) στο 60% των γυναικών που παίρνουν συµπληρώµατα για τρία χρόνια, αν και αυτή η µελέτη έχει ιδιαιτέρως κατακριθεί. Τα συµπτώµατα αυτά υποχώρησαν έξι µήνες µετά τη διακοπή της πρόσληψης του συµπληρώµατος. Σε µια άλλη έρευνα αναφέρεται ότι γυναίκες που προσλάµβαναν 500 έως 5000 mg/ ηµέρα για το προεµµηνορροϊκό σύνδροµο ανέπτυξαν περιφερική νευροπάθεια σε διάστηµα ενός έως τριών ετών.
Θεραπευτικές χρήσεις. Ο ρόλος των συµπληρωµάτων βιταµίνης Β6 στις παρακάτω καταστάσεις είναι αµφιλεγόµενος, παρόλο που είναι πιθανό να βοηθούν σε ορισµένες περιπτώσεις.
•  Το ιδιοπαθές σύνδροµο καρπιαίου σωλήνα που περιλαµβάνει φλεγµονή του αρθρικού υγρού και συµπίεση του µέσου νεύρου από τον πλάγιο καρπιαίο σύνδεσµο, έχει αποδοθεί στην ανεπάρκεια πυριδοξίνης.
•  Έχει αναφερθεί ότι η πυριδοξίνη µπορεί να ωφελήσει το προεµµηνοροϊκό σύνδροµο (PMS).
•  Χαµηλά επίπεδα βιταµίνης Β6 έχουν διαπιστωθεί σε ενήλικες µε άσθµα και σε ασθµατικά παιδιά. Αυτό µπορεί να οφείλεται στη χρήση θεοφυλλίνης η οποία µειώνει τα επίπεδα της βιταµίνης Β.
•  Η πυριδοξίνη έχει αναφερθεί ότι είναι αποτελεσµατική στη θεραπεία της ναυτίας στην εγκυµοσύνη, της κατάθλιψης και της υπέρτασης. Επίσης, άτοµα µε αυτισµό έχουν δείξει θετικές αντιδράσεις στη θεραπεία µε βιταµίνες, συµπεριλαµβανοµένης της βιταµίνης Β6 (Folsom et al, 1998). Άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ οινόπνευμα, χορτοφάγοι θα ωφελούταν από τις αυξανόμενες δόσεις μέχρι 250mg ανά ημέρα.
Νέα έρευνα για τη βιταμίνη B6. Η βιταμίνη B6 είναι απαραίτητη για την παραγωγή της σεροτονίνης έτσι η λήψη της βιταμίνης B6 φαίνεται να βοηθά στο να ανακουφιστουν συμπτώματα από την κατάθλιψη.