VIT B7

Βιταμίνη Β7 (Βιοτίνη). Συμμετέχει σε πλήθος μεταβολικών αντιδράσεων όπως στη σύνθεση των λιπαρών οξέων, τη γλυκονεογένεση, το μεταβολισμό των διακλαδισμένων λιπαρών οξέων και το μεταβολισμό της λευκίνης. Η δράση της βιοτίνης οφείλεται στην ικανότητά της να δεσμεύει και να μεταφέρει το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο χρησιμοποιείται ως υπόστρωμα για πολλές αντιδράσεις σύνθεσης. Για το λόγο αυτό, αποτελεί συνένζυμο σε αντιδράσεις καρβοξυλίωσης, που καταλύονται από ένζυμα, που ονομάζονται καρβοξυλάσες. Στη σύνθεση των λιπαρών οξέων αποτελεί συνένζυμο του ενζύμου καρβοξυλάση του ακέτυλο-CoA που καταλύει τη μετατροπή του ακέτυλο-CoA σε μηλόνυλο-CoA.
Η βιοτίνη αποτελεί επίσης συνένζυμο της πυροσταφυλικής καρβοξυλάσης, ενός ενζύμου της γλυκονεογένεσης. Η προπιόνυλο-CoA καρβοξυλάση καταλύει τη μετατροπή του προπιόνυλο-CoA σε S-μεθυλο-μηλόνυλο-CoA, στα πλαίσια του μεταβολισμού των διακλαδισμένων λιπαρών οξέων. Τέλος, η μεθυλο-κρωτόνυλο-CoA καρβοξυλάση καταλύει τη μετατροπή του β-μεθυλο-κρωτόνυλο-CoA σε β-μεθυλο-γλουτακόνυλο-CoA, κατά τις αντιδράσεις μεταβολισμού της.
Που βρίσκεται.  Βρίσκεται στα φυστίκια, στο φυστικοβούτυρο, στα καρύδια στα φουντούκια, στα αμύγδαλα και στους σπόρους του σουσαμιού. Επίσης βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αυγά.
Ημερήσια λήψη. Η ημερήσια λήψη 150-300 mg επαρκεί και καλύπτεται εύκολα με την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής.
Απορρόφηση. Η βιοδιαθεσιμότητα της βιοτίνης ποικίλλει ανάμεσα στις διάφορες τροφές, εξαιτίας του διαφορετικού βαθμού απορρόφησης διαφόρων συμπλόκων της βιοτίνης.
Απώλεια - καταστροφή. Η βιοτίνη καταστρέφεται με τη θερμότητα ιδιαίτερα παρουσία οξειδωμένων λιπών, ενώ είναι ασταθής σε οξειδωτικές καταστάσεις.
Σημάδια ανεπάρκειας. Η ανεπάρκεια βιοτίνης πολύ σπάνια μπορεί να συμβεί, διότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ανέρχεται μόλις στα 0.25 mg και η συνήθης διατροφή περιέχει το ποσό αυτό της βιταμίνης. Εξάλλου η βιοτίνη παράγεται από τα μικρόβια του εντέρου. Τα συμπτώματα της έλλειψης βιοτίνης αφορούν το δέρμα και τα μαλλιά (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ξηροδερμία, αλωπεκία), αλλά είναι δυνατόν να εμφανιστούν, επίσης, και νευρολογικές διαταραχές, εξάντληση, πόνοι στους μύες, ανορεξία, εξανθήματα, τριχόπτωση και ναυτία. Σημαντικό : Έλλειψη βιοτίνης μπορεί να προκληθεί εξαιτίας όλων των ασθενειών που διαταράσσουν την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου.
Αλληλεπιδράσεις. Σε άτομα που τρώνε ωμά αυγά για μεγάλες περιόδους μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη βιοτίνης, καθώς αυτή συνδέεται με την πρωτεΐνη του αυγού αβιδίνη και καθίσταται ανενεργής. Αντίθετα, στο μαγειρεμένο αυγό η αβιδίνη μετουσιώνεται και χάνει την ικανότητα σύνδεσής της με τη βιοτίνη.
Υψηλή δοσολογία. Η λήψη 2500mcg βιοτίνης θεωρείται γενικά ως ασφαλές ανώτερο όριο για την καθημερινή κατανάλωση. Οι χρηστες αλκοόλ είναι πιθανό να χρειάζονται μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη δόση δεδομένου ότι το οινόπνευμα καταστρέφει την βιοτίνη που βρίσκεται στο αίμα.
Θεραπευτικές χρήσεις. Η βιοτίνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του δέρματος και των μαλλιών. Περιέχεται σε πολλά σκευάσματα καλλυντικών και σαμπουάν. Λέγεται ότι μπορεί να αποτρέψει τα μαλλιά να γκριζάρουν. Έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Η βιοτίνη, πιθανώς, συμμετέχει και στην παθογένεια του σακχαρώδους διαβήτη μειώνοντας τα επίπεδα της φλυκόζης και εμποδίζοντας την ανάπτυξη διαβητικής νεφροπάθειας. Επίσης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των μυικών πόνων και της δερματίτιδας.